Els CAP: acampades i altres “incidències fora de les habituals”

(versió d’un article publicat al blog de l’Assemblea de Sant Andreu del Palomar)
(foto: Generalitat de Catalunya)

En total seran 46 els Centres d’Atenció Primària que tancaran les urgències nocturnes a l’octubre. Adéu a l’atenció 24 hores a una quarta part dels ambulatoris que fins ara l’oferien. Són 18 a la província de Barcelona. A Sant Andreu rep el de Via Barcino, a la Trinitat Vella, un barri aïllat entre rondes, del que els veïns hauran de sortir si a la nit necessiten atenció sanitària, protocols telefònics a banda.

La conseqüència d’això és la reacció solidària de la gent del barri i de les barcelonines i els barcelonins en general. La protesta per les retallades als serveis públics de salut ja va començar fa uns mesos; el 15M a la mateixa plaça Catalunya i després distribuint-se arreu del territori, a hospitals i CAP. Va prendre forma d’acampades als mateixos centres sanitaris, enllaçant amb el que ja estava succeint a les places i com a resposta específica al tancament de les urgències nocturnes, que es va anunciar poc abans de les vacances d’estiu. El missatge sembla clar: l’assistència sanitària pública romandrà oberta 24 hores, sigui com sigui, digui el que digui la Generalitat.

I així, en encetar el setembre, Barcelona rep l’onada d’acampades als CAP que fins el moment s’havien dut a terme a altres viles de Catalunya, davant el tancament imminent ordenat per la Conselleria. Una d’aquestes protestes, amb sacs, tendes de campanya i tot un barri bolcat en mantenir el centre obert, és precisament la del Via Barcino, com podeu llegir al post publicat el dia 15. La manifestació del passat diumenge no fa sinó refermar i emmarcar en un sol espai aquestes protestes locals contra l’estalvi de la despesa pel cantó més feble i en favor dels serveis públics. Tot apunta ara a que les acampades als CAP continuaran.

Quan el conseller Boi Ruiz afirmava el 9 de setembre “que el nou model està funcionant bé i no s’han produït incidències fora de les habituals” ens preguntem com nassos se’n podria assabentar el Govern. Costa de creure que l’administració capti com a incidència el trastorn privat que suposa per a molts ciutadans haver d’adaptar les seves vides al “nou model”. Em fa l’efecte que només els usuaris percebran les incidències derivades del tancament de les urgències nocturnes a un 25% dels centres. O potser és que la Conselleria esperava com a escenari possible, com a incidències veritables, centenars de moribunds amuntegats cada matí a les portes dels centres o milers d’avis armats amb rifles reclamant la seva medicació a les tantes de la matinada…

És fàcil dir que no passa res, amagar les conseqüències si aquestes van emergint lentament i només són reals pels usuaris. Potser llavors l’única manera de que el Govern entengui que s’han produït incidències fora de les habituals sigui seguir acampant als CAP, nit rere nit.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: